Enkele rugtips...

Hier kan U een antwoord vinden op vragen die deelnemers tijdens de OMConsult rugschool sessies stellen...Zoekt U een antwoord op een vraag die nog niet on line staat, laat het ons gewoon even weten en wij proberen U te helpen.


In zee met Syntra West - Escala

OM Consult rugschool i.s.m. Syntra West.

Escala, Opleiding en Begeleiding

Volgende sessies :  18 mei 2015 te Roeselare, 20 oktober te Gent, en 1 december te Oostende.

Gebruikerslogin

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Home | Blogs | blog van steven

Kan ik nog werken met een hernia ?

Het woord "hernia" wordt heel vaak ten onrechte gebruikt. Niet iedereen met rugklachten heeft last van een hernia, in tegendeel !

Hernia, lumbago, ischias zijn eigenlijk een variatie op hetzelfde thema : een vervorming en/of uitpuiling van een tussenwervelschijf (discus) met druk op een gevoelige struktuur (buitenste vlies van het ruggenmerg (dura mater) of een uittredende zenuw.

Enkel de grootteorde en plaats van deze vervorming zijn bepalend.

Een echte hernia ontstaat wanneer de buitenste rand van de tussenwervelschijf (annulus fibrosus) volledig gescheurd is en de gelatineuze kern (nucleus pulposus) gedeeltelijk of volledig naar buiten gekomen is met druk op een gevoelige struktuur : in dit geval ondervindt U erge pijn, met veel uitstraling en een zeer gestoorde beweeglijkheid ; manipulatie ("kraken"), tractie en andere technieken blijken helemaal niet te helpen. In dit geval is operatie de enige oplossing en kan U inderdaad voorlopig niet verder werken.

--> Dit komt echter eerder zelden voor !.

In de overgrote meerderheid van rugklachten ligt weliswaar een vervorming van de discus aan de basis hiervan, maar deze kan meestal snel en goed terug "op zijn plaats gebracht worden" d.m.v. gepaste technieken en zelfbehandeling. In dit geval hoeft U meestal het werken niet te laten, maar wel enigszins de manier waarop aanpassen.

Een correcte rugpijn diagnose en, indien nodig, een verstandige wetenschappelijk verantwoorde behandeling en preventie kunnen dus heel wat misverstanden vermijden !

 

Terug